Adviesaanvraag ontwerp korte muiderweg

Het college in Amsterdam vraagt aan de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp haar te adviseren ten aanzien van het ontwerp van de herinrichting van de Korte Muiderweg. De GEM is verantwoordelijk voor het ontwerp en de investering van het gedeelte buiten de bebouwde kom. Het bestuurlijk opdrachtgeverschap ligt bij het college.

SUOK en PvE rood

In artikel 9.1 staat ‘ontwikkeling en realisatie van de hoofdinfrastructuur (inclusief herprofilering van de Korte Muiderweg)

In het programma van eisen rood is opgenomen

  • een tweerichtingen fietspad aan de westzijde komt te liggen met een breedte van 3,5m

  • Ontwerpen conform regels bomenbeleidsplan 2007-2017 en aansluiten bij hoofdbomenstructuur

  • Populus soorten worden gerekend tot de niet-duurzame boomsoorten en zijn niet in de hoofdstructuur binnen het ontwerp toegestaan.

Beleidskader participatie

De gemeente Amsterdam heeft participatie hoog in het vaandel staan. Helaas voelen de bewoners binnen de bebouwde kom aan de Korte Muiderweg zich niet gehoord. Voor aan- en omwonenden uit Weespersluis start de communicatie vanuit de GEM en gemeente pas nu het definitieve ontwerp er ligt en er slechts beperkt ruimte tot aanpassingen is.

-

Amsterdamse bomenverordering

In de huidige situatie staan er 68 bomen op de Korte Muiderweg, dit aantal zal hetzelfde blijven met het herontwerp, Echter zullen maximaal 57 bomen met een stamomtrek van zo’n 190cm vervangen worden voor bomen met een stamomtrek van 35-40 cm. Dit betekent een groot verlies van houtopstand. Hiermee wordt niet voldaan aan het ‘wijzigingsbesluit compensatie en herplant bomen’ waarin staat dat een te kappen boom moet worden vervangen door een gelijkwaardige boom met gelijkwaardige stamdikte. Het is daarbij mogelijk een boom te vervangen door meerdere bomen, mits die samen gelijkwaardig zijn aan de gevelde boom.

Groenvisie 2020-2050

In de groenvisie staat beschreven:

‘Bij het opnieuw inrichten van openbare ruimte kiezen we voor natuurinclusieve oevers…. We maken bij oevers, waar dat technisch mogelijk en gepast is, geleidelijke land/water overgangen met inheemse beplanting.’ (p29)

In het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Korte Muiderweg is aan de oostzijde van de weg een berm van 6 meter breed. Toch geven ze aan dat de bestaande watergang niet zal worden aangepast en er geen geleidelijke land-waterovergangen worden gerealiseerd.

structuurvisie Amsterdam 2040

Weesp heeft de korte muiderweg opgenomen in de hoofdgroenstructuur. In de structuurvisie Amsterdam 2040 staat ‘Plannen in de Hoofdgroenstructuur vragen om een afgewogen oordeel. Om dit mogelijk te maken, is een deskundigenadvies geïntroduceerd, dat specifiek betrekking heeft op de inpasbaarheid van een initiatief. Hiertoe is de Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur (tac) ingesteld.’

Voor het herontwerp van de korte muiderweg is geen advies ingewonnen van de TAC zoals de structuurvisie dat voorschrijft bij ingrepen in de hoofdgroenstructuur. In 2021 heeft Weesp de Korte Muiderweg opgenomen als onderdeel van de hoofdbomenstructuur en droge ecologische structuur.

Groenbeheerplan Weesp 2021

De Korte Muiderweg is door Weesp in 2021 opgenomen als deel van de Droge ecologische structuur. Dit betekent dat de weg middels ‘ecologische bermen’ als verbindingsader voor de natuur moet fungeren met faunapassages en ecologische stapstenen. Het is de bedoeling dat deze upgrade plaats vindt wanneer de Korte Muiderweg wordt vernieuwd. Het Definitieve Ontwerp wat er nu ligt meldt echter alleen ‘de bermen worden uitgevoerd als bloemrijke bermen’